Wat zijn cadanssensoren en hoe werken ze op e-bikes?

deel dit verhaal:

Een van de eerste dingen die je als e-bike eigenaar wilt begrijpen, is hoe het Pedal Assist System (PAS) werkt. PAS is een term voor de fietsonderdelen die automatisch de motor aandrijven wanneer je trapt. PAS maakt gebruik van een sensor die bepaalt wanneer je hulp nodig hebt en gebruikt deze informatie om te beslissen wanneer de motor moet worden ingeschakeld. Een basistype sensor dat op e-bikes wordt gebruikt, is een cadanssensor. Deze eenvoudige maar effectieve sensor maakt een e-bike leuk en gemakkelijk te berijden. Hier volgt een korte uitleg over wat cadanssensoren zijn en hoe ze werken op e-bikes.

  • Cadanssensoren activeren voortdurend het Pedal Assist System (PAS) wanneer je in een versnelling trapt, waardoor je zo ver en zo snel kunt gaan als je wilt. Cadans is eenvoudigweg de snelheid waarmee de pedalen van je fiets ronddraaien, vergelijkbaar met het toerental van een auto-motor. Een cadanssensor gebruikt een schijf met magneten die draait wanneer de pedalen voorwaarts draaien en bepaalt wanneer er stroom van de batterij naar de motor moet worden gestuurd. Zodra je stopt met trappen, schakelt het PAS uit, waardoor de fiets gewoon kan uitrollen.
  • Cadanssensoren detecteren wanneer je op je e-bike trapt, maar weten niet hoe hard je trapt of in welke versnelling je zit, zodat je de instellingen kunt aanpassen aan je behoeften. Het PAS heeft doorgaans 5 standen, van 0 die geen trapondersteuning geeft, tot 5 die de meeste ondersteuning geeft. Hoe hoger de versnelling die je gebruikt, hoe gemakkelijker je e-bike te trappen is. Een lage versnelling is alles wat nodig is voor standaard wielrennen op de weg, en je hoeft alleen langzaam te trappen bij het rijden in een lage versnelling om de cadanssensor te activeren. Je kunt de PAS-instelling aanpassen om de fiets comfortabel te maken om te rijden op basis van hoeveel lichaamsbeweging je wilt krijgen. Zodra je je gewenste PAS-instelling hebt gekozen, zal de fiets de motorvermogen aanpassen om een constante snelheid te behouden, vergelijkbaar met de cruisecontrolfunctie van een auto.
  • Een cadanssensor systeem is ideaal voor recreatieve fietsers en fietsers met gevoelige knieën.

    Nadat je de PAS hebt aangepast aan jouw comfortniveau, kun je de cadanssensor gebruiken om met weinig tot geen inspanning te trappen. Dit wordt ghost pedaling genoemd, waarbij je benen eenvoudig de door de motor ondersteunde trapbeweging volgen, zodat je gewoon kunt ontspannen en van de rit kunt genieten. Je kunt zo veel of zo weinig trappen als je wilt en toch zo snel gaan als je wilt. Om deze reden hebben veel artsen e-biken voorgesteld als een goede primaire vorm van lichaamsbeweging voor mensen met artritis en gewrichtsproblemen.

Als je een e-bike bezit die een cadanssensorsysteem gebruikt, wil je in staat zijn om de PAS te optimaliseren om aan te sluiten bij je rijomstandigheden en fitnessniveau. Weten wat cadanssensoren zijn en hoe ze werken, zal je helpen het meeste uit het rijden met je e-bike te halen. Mokwheel gebruikt cadanssensoren om je te helpen je eigen ideale instelling te vinden en je e-bike op een optimaal prestatieniveau te rijden.

Luister er altijd eerst naar
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van onze speciale aanbiedingen, de nieuwste producten en al het Mokwheel-gerelateerde nieuws.
15 dagen retourneren
Hulp nodig? Wij zijn er voor jou
"Beter dan de beste" - Mokwheel