Alles wat je moet weten over e-bike-batterijen.

deel dit verhaal:

De batterij is een van de essentiële onderdelen van een e-bike en ook een van de duurste. De batterij is een cruciale factor voor het bereik (hoe ver je kunt rijden op een enkele lading), topsnelheid en kracht van je e-bike. Als je overweegt een e-bike aan te schaffen, moet je eerst alles weten over de verschillende beschikbare soorten batterijen. Hier is alles wat je moet weten over e-bike batterijen.

Grootte doet er toe. Als vuistregel betekent een grotere batterijcapaciteit (grootte), gemeten in Watt-uren (Wh), meer bereik en kracht voor je e-bike. De laagste klasse voor de grootte van een e-bikebatterij is meestal 250 Wh. Dit is geschikt voor fietsen die voornamelijk worden gebruikt voor vlak cruisen en een topsnelheid van ongeveer 20 mph halen. Een e-bike met een batterij van 250 Wh zal moeite hebben om heuvels op te gaan of over ruig terrein te gaan zonder veel extra trappen. Aan de andere kant zal een batterij van 750 Wh je e-bike betere acceleratie geven, een topsnelheid van ongeveer 30 mph en goede prestaties bij het beklimmen van heuvels. Dit is ook een goede capaciteit voor zwaardere rijders.

Structuur doet er toe. De structuur (celchemie) is een belangrijke factor voor de prestaties van de batterij van een e-bike. Er zijn drie primaire batterijstructuren die worden gebruikt bij e-bikes.

 • Loodzuuraccu's zijn het oudste type batterij, zijn erg goedkoop en worden steeds minder gebruikt voor e-bikes. Ze wegen veel, laden langzaam op en hebben een korte levensduur en een lage capaciteit.
 • Nikkel-cadmiumbatterijen hebben een hogere capaciteit dan loodzuuraccu's en gaan langer mee. Batterijen op basis van nikkel zijn echter duur, hebben een lage energiedichtheid en kunnen zeer snel vermogen verliezen.
 • Lithium-ionbatterijen zijn veruit het populairste en kosteneffectiefste batterijtype dat tegenwoordig voor e-bikes wordt gebruikt. Deze duurzame batterijen wegen minder en hebben de hoogste capaciteit en vermogensuitvoer van alle beschikbare batterijtypen. De nadelen van lithium-ionbatterijen zijn dat ze gevoelig kunnen zijn voor extreme temperaturen en oververhitting.

   

  Levensduur doet ertoe. De batterij van een e-bike vertegenwoordigt doorgaans ongeveer een derde van de waarde van de hele fiets en gaat over het algemeen 2 tot 5 jaar mee. Het is belangrijk om een batterij van hoge kwaliteit te kiezen en er goed voor te zorgen om de levensduur te verlengen. Enkele tips om de levensduur van de batterij van je e-bike te verlengen zijn:

  • Bewaar je batterij op een koele, droge plaats. Vermijd dat je e-bike in de hete zon staat of in natte omstandigheden. Bewaar de batterij van je fiets op een koele plaats, bij voorkeur onder de 70° F. Als je in de winter gaat rijden, moet de temperatuur van de batterij van je e-bike boven het vriespunt liggen voordat je gaat opladen.
  • Bewaar je batterij gedeeltelijk opgeladen. Lithiumbatterijen ontladen langzaam in de loop van de tijd, dus het opslaan van een volledig ontladen batterij kan leiden tot celbeschadiging. Bij het langdurig opslaan van een batterij is het ideaal om een lading tussen 40% en 80% van een volledige lading te hebben. Sommige opladers hebben een lagere "opslag" instelling die je kunt instellen voordat je je e-bike opslaat.
  • Ontlaad je batterij niet regelmatig volledig. Het regelmatig volledig ontladen van een lithiumbatterij kan schadelijk zijn. Het is beter om de batterij gedeeltelijk te ontladen en vervolgens bij te vullen wanneer dat nodig is om de levensduur te verlengen. Lithiumbatterijen presteren het beste in de bovenste helft van hun ontlaadcycli.

  Het begrijpen van de basisprincipes van e-bikebatterijen zal je helpen bepalen welke grootte en type batterij het beste bij je behoeften past en hoe je ervoor kunt zorgen. Over het algemeen krijg je waar je voor betaalt als het gaat om batterijen, wat al is meegenomen in de prijs van een e-bike. Het kennen van alles over e-bikebatterijen helpt je geld te besparen op de lange termijn en meer plezier uit je rit te halen!

  Luister er altijd eerst naar
  Meld u aan voor onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van onze speciale aanbiedingen, de nieuwste producten en al het Mokwheel-gerelateerde nieuws.
  15 dagen retourneren
  Hulp nodig? Wij zijn er voor jou
  "Beter dan de beste" - Mokwheel